Love people and use things

Mimimalisme

Het zal vast wel met de aankomende lente te maken hebben. Althans ik hoop dat de lente er snel aan komt, maar ik heb ontzettende zin om alles op te ruimen. En als ik zeg opruimen dan bedoel ik niet gewoon even alles reorganiseren. Nee dan heb ik het over ‘The real deal’ het echte ontspullen. Het wegdoen van rommel en het creëren van overzicht en ruimte.

Vanuit deze behoefte heb ik het internet afgestruind en stuitte ik op de docu MINIMALISM op Netflix. Dat was best een eyeopener, waar zijn wij eigenlijk allemaal mee bezig? Wij verzamelen, kopen, meer, betere en grotere spullen. Het lijkt een soort verslaving, een soort rush die je kortstondig hebt als je weer iets gekocht hebt. Ik herkende mezelf daar wel een beetje in (misschien een beetje erg). Al die spullen hebben mij inderdaad niet gelukkiger gemaakt, op een aantal mooie en waardevolle items na.

Gouden regel voor het kopen van nieuwe spullen is: Eén er in, één er uit. Had ik dat maar eerder gedaan met mijn kussens verslaving.

Van dit plaatje:

Naar dit plaatje in onderstaande stappen:

Methode

Volgens de KonMari methode van Marie Kondo (echt even kijken op Netflix of lees haar boek) moet je je bij alles afvragen: Word ik er blij van? Als je er blij van wordt dan mag je het houden en anders gaat het weg, als je het dan weg doet moet je niet vergeten het item nog even te bedanken. In mijn geval zou ik hier echt wel een serieuze vakantie voor op moeten nemen.

Zij ruimt op in categorieën en begint altijd bij je kleding. Deze dien je vervolgens verticaal op te vouwen om meer ruimte te creëren. Tevens is zij van mening dat je ook jouw herinneringen (foto’s ed) moet opruimen zodat je niet te veel vasthoudt aan het verleden. Hmm ik weet niet of ik zover ga komen maar van het weekend ga ik te werk volgens onderstaande Tanja Zweers methode:

1: Ik neem twee vuilniszakken. Eén voor: dat kan echt niet meer en daar wordt zeker niemand meer blij van en één voor de spulletje waarmee ik een ander wellicht nog blij kan maken.

2: Dan ga ik als een wervelwind door al mijn kasten en lades en stop ik de vuilniszakken vol met alles waarvan ik het zeker al een jaar niet heb aangeraakt, bij dit proces probeer ik niet te veel na te denken en stil te staan.

3: Ondertussen heb ik natuurlijk al een paar vuilniszakken extra gepakt en dan prop ik mijn auto vol met deze vuilniszakken en rijd ik naar de kringloop waar ik dan aan de achterkant mijn spullen afzet en aan de voorkant nog even ga neuzen en 9 van 10 keer iets koop….

4: Dat laatste ga ik nu echter niet meer doen want ik ga consuminderen volgens het principe: Eén erin, één eruit. Heb ik het echt nodig? En word ik er gelukkiger van?

Nou doeg ik ben opruimen!

En remember: Love people and use things